O NAMA

Zvonka Tomasović Hrkovac, D.O.

Rođena sam 1972. godine u Splitu gdje završavam srednjoškolsko obrazovanje zdravstvenog smjera. Do svoje osamnaeste godine živim u Omišu, predivnom gradiću na ušću rijeke Cetine. Oduvijek sam željela razumjeti kako funkcionira ljudsko tijelo i na koji je način povezano s našim mislima i emocijama pa su šetnje u prirodi, proučavanje ljekovitih biljaka, sport i knjige oblikovali  moj način razmišljanja koji je utjecao na sve moje kasnije odabire u životu.

Od 1991. godine živim u Zagrebu i stječem diplomu na Grafičkom fakultetu. Nakon toga za daljnje učenje odabirem ono što oduvijek najviše volim, rad s tijelom, i nastavljam školovanje uz rad pri čemu su mi vlastita iskustva bila poticaji za nova istraživanja.  

Osteopatski pristup uspješno primjenjujem već od 2005. godine i to provođenjem tretmana, poduka, istraživanja i prezentacija osteopatije, najprije unutar Udruge Indigo, a sada unutar poduzeća Still Point koje sam u tu svrhu i osnovala.  

Iz osteopatije diplomu i titulu osteopata stječem na Akademiji osteopatije (današnjoj Hrvatskoj akademiji osteopatije) pod vodstvom mentorice Velde Lulić, D.O. Budući da me posebno zanimalo očuvanje zdravlja žena, upravo je to bila tema mojih brojnih predavanja i istraživačkih radova. Visceralnu osteopatiju urogenitalnog sustava učila sam od  Diane Laflamme, D.O., koja mi je bila inspiracija za izbor istaživačkog rada na temu primarne dismenoreje, prezentiranog u Zagrebu na Akademiji osteopatije i u Pescari na konferenciji Neurological Aspects of Osteopathic Medicine. Također sam imala čast učiti od Paola Tozzija (MSc Ost, BSc Ost-Hons, DO, PT) – jednog od vodećih osteopata na polju fascija, a inspirirana radom Jean Pierra Barrala, D.O., nastavljam školovanje na Barral Institutu i Barral Osteopathic Teaching Organizaciji (BOTO). Radila sam i kao asistent i kao predavač na Hrvatskoj Akademiji osteopatije (HAO), a trenutačno gostujem kao predavač na raznim kongresima održavajući prezentacije u cilju promicanja osteopatije u Hrvatskoj i Europi. 

Za moj profesionalni razvoj posebnu zahvalu dugujem cijelom timu i predavačima Münich Grupe (für interdisziplinäre manuelle Behandlunsformen GbR) zbog njihove izuzetne profesionalnosti, inovativnosti i etičnosti i to posebno dr. phil. HP Peteru Schwindu i HP Christophu Sommeru.
Rad Münich Grupe i J. P. Barrala su mi bili, i još uvijek jesu, velika inspiracija i poticaj da i dalje s oduševljenjem nastavim pratiti njihov rad, naročito u obliku predavanja i seminara, kao što su: Neural Manipulation, Visceral Manipulation, Manual Thermal diagnostics according to Barral, Advanced thorax, abdomen, diaphragm and disc, Key Structures of Fascia and Membranes, Joint Manipulation: New Techniques and synthesis with Visceral and Neurovascular Manipulation.

Od velikog su značaja za moj rad i predavanja Marie Laure Gentilini (D.O.) koja se specijalizirala za osteopatski pristup urogenitalnom sustavu. Posebno mi je otkriće bio nizozemski osteopat René Zweedijk (D.O.), utemeljitelj agencije Panta Rhei za organizaciju poslijediplomskog školovanja iz osteopatije, a uz kojeg sam učila Fluids and Osteopathy, Essential of cranial work i The Endocrine System and Osteopathy.

Od 2013. godine djelujem i kao članica stručnog tima koji radi na projektu „Ja sam mnogo više od moje traume“' za pomoć ženama žrtvama ratnih trauma. Nakon značajnog doprinosa poboljšanju kvalitete života ove potrebite populacije, radim na edukaciji i proučavam tjelesno orijentiranu psihoterapiju, a tražeći najprikladniju metodu za rad s osobama koje su preživjele višestruke traume, odlučujem se za školovanje iz Somatic Experiencing® utemeljenog od dr. Peter A. Levina.

Osteopatija je za mene najljepša komplementarna zdravstvena disciplina, cjeloživotno putovanje i način života.

It is a medicine practiced from the instinct. Instinct, which is millions and millions of years old: 
very, very old wisdom, which is inside of us and that instinct knows its origin and lives in a different time.

— James Jealous DO

 

StilPoint_ruka_web-03