Kako djeluje osteopatija?

Osteopatija djeluje na poboljšanje funkcija tijela, kao i svih njegovih dijelova i sustava. Zasniva se na filozofiji da tijelo ima prirodnu sposobnost samoregulacije i samoozdravljenja. Za ovaj proces je ključna nesmetana cirkulacija tjelesnih tekućina, što uljučuje krv, limfu, sinovijalnu tekućinu, probavu, likvor ali i sve ostale unutarnje i izvanstanične tekućine. Tjelesne tekućine sadrže hormone, enzime i njihove sekrete, imunološke i antiupalne faktore, nutricionističke elemente i kisik.

Blokade koje ometaju cirkulaciju svih tekućina u tijelu, pokret i tjelesne funkcije zovemo osteopatske lezije i upravo su one fokus osteopatske procjene i tretmana. Osteopatske lezije su funkcionalne, a mogu biti fiziološke ili nefiziološke. Važno je znati da se one razlikuju od medicinskih patoloških lezija. Blokade mogu uključivati i emocionalne obrasce koje je tijelo prihvatilo, a koje su često reakcije na stresne događaje iz prošlosti ili sadašnjosti. Njih nerijetko prate i razni usvojeni pokreti tijela koje osoba ponavlja u određenim situacijama. Promjena u strukturi dovodi do ometanja funkcija u organima i tkivima i obrnuto.

Vremenom tijelo postupno gubi mogućnost efikasnog samoreguliranja i samoozdravljenja, što može biti zbog procesa starenja, traume, nesreće, bolesti, ožiljka nakon kirurške operacije, poroda, ponavljajuće aktivnosti ili kumulativnih efekata mentalnih, emocionalnih i fizičkih stresova. U većini slučajeva, osoba ima kombinaciju gore navedenih iskustava. Simptomi se mogu manifestirati lokalno u tijelu ili, što je češći slučaj, isti se iskuse daleko od samog uzroka. Zbog toga osteopat pregledava i tretira cijelo tijelo. Većinom se u tijelu mogu pronaći mnoge kompenzacije akumulirane tijekom života. Kada tijelo više ne može primiti nove promjene, često se ‘slama’ zbog nečeg, naizgled, sasvim beznačajnog.

Budući je osteopatska praksa u Hrvatskoj mlada, događa se da osoba dođe kod osteopata s velikim stupnjem kompenzacija u tijelu i tek onda kada više ne zna kome bi se obratila za pomoć. Ukoliko je patologija isključena, dobro bi bilo posumnjati da je možebitni uzrok problema funkcionalni poremećaj u tijelu. Ukoliko se ne sanira, mogao bi se vremenom razviti u neku patologiju.

 

 

StilPoint_ruka_web-03