Povijest osteopatije

ATStillOsnivač osteopatije je dr. Andrew Taylor Still (1828.-1917.) koji je 1874. utemeljio osteopatiju kao novu znanstvenu disciplinu. Vjerovao je da se sve što je potrebno za održavanje života već nalazi u ljudskom tijelu i tražio je načine koji pomažu tijelu da samo sebe liječi. Na njega su imali utjecaj zakoni prirode, metode liječenja američkih indijanaca, stare vještine namještanja kostiju i, vjeruje se, orijentalna filozofija. Smatrao je da je slobodan protok tekućina i elemenata koje one sadrže ključan za proces samoregulacije i samoozdravljenja tijela. Primjena Still-ovih načela i metodologije bila je uspješna u tretiranju ne samo muskuloskeletnih problema, već i bolesti tog doba kao što su tuberkuloza, upala pluća i tifusna groznica, koje su se u to vrijeme epidemijske širile i imale za posljedicu visoku stopu smrtnosti.

Umjesto da se fokusira na bolest, kako je bilo uobičajeno, dr. Still se usredotočio na sve što može pomoći zdravlju. Vjerovao je u božanski dio u svakom čovjeku i gledao je ljudsko tijelo kao holističko biće koje ima mogućnost samoozdravljenja. Neumorno je radio na istraživanju uzroka bolesti i međusobne povezanosti tjelesnih sustava i njihove psihološke i emocionalne dimenzije. Uspostavio je novu metodologiju liječenja putem namještanja kostiju i organa i time postavio temelje manipulativnoj medicini. Danas nam je to poznato kao osteoartikularno namještanje i visceralna normalizacija. Učio je svoje studente da bilo koje anatomsko odstupanje može dovesti do bolesti (ili bolest može dovesti do anatomskog odstupanja) i da se odstupanja mogu ispraviti manualnim osteopatskim tehnikama. Njegov pristup se temeljio na holističkom gledanju i tretiranju cijele osobe, poštivanju fizičkog, psihičkog, emocionalnog i spiritualnog jedinstva osobe, povezanosti čovjeka s okolinom i svemirom, te povezanosti uma, materije i gibanja unutar svih živih bića. U svom poučavanju isticao je da napetost, šok, te fizičke i psihičke traume, mogu uzrokovati promjene u cirkulaciji i djelovanju živčanog sustava i tako izazvati bolest. Neki njegovi studenti razvili su manualne sustave kao što su kranijalna osteopatija i otpuštanje fascija.

Iako je skepticizam prema novim idejama bio sastavni dio dr. Still-ovog razdoblja, on je bio svjestan potrebe očuvanja čiste osteopatije i osteopatije kao znanosti. Brojna istraživanja su mu omogućila da dokaže učinkovitost ovog modela medicine. 1892. osnovao je prvu školu osteopatije koju je nazvao American School of Osteopathy u Kirksville-u. Ova se škola danas zove Kirksville College of Osteopathic Medicine..

WGSutherlandWilliam Garner Sutherland bio je Still-ov student koji je postavio temelje kranijalne terapije. Utvrdio je postojanje ritmičkih pokreta u kostima i glavi i stvorio koncept primarnog respiratornog mehanizma – PRM.

John Martin Littlejohn, DO, Still-ov student, zalagao se za uključivanje šireg medicinskog znanja unutar osteopatije i osnovao je Chicago School of Osteopathy. Po povratku u Englesku, 1911. je osnovao The British School of Osteopathy. To je prva osteopatska škola u Europi i aktivna je i dan danas. Osteopatija je prije nekoliko godina službeno priznata u Engleskoj. Još jedna zasluga ovog poznatog osteopata je i razvitak G.O.T.-a (Generalnog osteopatskog tretmana – General Osteopathic Treatment).

Američki Kongress je 1929. izglasao zakon po kojem američki osteopati imaju isti status kao MD (medical doctor). Osteopatska učilišta unutar SAD-a prihvatila su pravni sustav visokih škola i licenciranje. Time je američka osteopatska profesija prihvatila medicinski model edukacije koji je obuhvaćao sve konvencionalne metode medicinskih dijagnoza i terapija uključujući farmaciju, a sve je manje radila manualni dio osteopatske medicine. Tako danas u Americi samo nekih 10% osteopata prakticira manualnu osteopatiju, a još manje njih prakticira kranijalnu osteopatiju koju je razvio William Garner Sutherland.

Ostatak svijeta, uključujući Europu, Aziju, Kanadu i zemlje južne polutke, nije prihvatio medicinski model osteopatije. Umjesto toga, njihov kurikulum se primarno fokusira na tradicionalnu manualnu osteopatsku terapiju.

WFraymanViola Frymann, studentica W.G. Sutherlanda, danas je najveći živući autoritet u području dječje osteopatije. Zajedno s osteopatima, Thomas Schooley-em i Harold Magoun-om, zaslužna je za dolazak kranijalne terapije u Europu. U Francuskoj je, šezdesetih godina prošlog stoljeća, predavala osteopatiju fizioterapeutima, liječnicima, zubarima i sličnim profesijama. Viola je u svom radu bila vođena činjenicom da jako malo osteopata u Americi prakticira osteopatiju kakvu je bio zamislio dr. Still, a još ih manje prakticira kranijalnu osteopatiju. To je bio veliki poticaj za širenje osteopatije na europskom području jer je postojala opasnost da se ta znanja izgube kroz nekoliko idućih generacija. Zahvaljujući dr. Violi Frymann i njezinim kolegama, spašen je manualni dio osteopatije, pogotovo njenog kranijalnog dijela.

Nakon toga su pojedini francuski osteopati osnovali škole osteopatije u Kanadi. Prva takva škola je Collège d'Études Ostéopathiques de Montreal koju je 1982. osnovao francuski osteopat, Philippe Druelle DO.  Mnogi poznati osteopati bili su ili jesu predavači u ovoj školi. Druelle je bio učitelj Velde Lulić, DO, koja danas predaje u Hrvatskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i Kanadi i zaslužna je za dolazak osteopatije u Hrvatsku, gdje se aktivno zalaže za priznanje osteopatije.

Fred Mitchell Sr razvio je koncept Mišične energija – Muscle Energy Technique MET, koji danas predaje njegov sin Fred Mitchell Jr.

Lawrence H. Jones razvio je Strain Counterstrain.

Jean-Pierre Barral, DO, razvio je Visceralnu osteopatiju.

Europska Unija je osteopatiju priznala tek nedavno i trenutno se radi na standardiziranju osteopatskog školovanja u Europskoj uniji.

U Hrvatskoj se osteopatija danas koristi s jako puno uspjeha u privatnom sektoru očuvanja zdravlja kao komplementarni pristup u rehabilitaciji odraslih i djece. U Hrvatskoj postoji od 2001. godine, u početku u okviru Hrvatskog društva za promicanje osteopatije / The Croatian Association for the Promotion of Osteopathy, a poslije u okviru Akademije osteopatije / Academy of Osteopathy, koja je od 2011. član OSEAN-a Osteopathic European Academic Network.

 

 

StilPoint_ruka_web-03