Da li je osteopatija pogodna za moje probleme?

Osteopati su dobro educirani kako bi ustanovili da li je tretman pogodan za vas ili vas je potrebno uputiti liječniku ili drugom terapeutu.

Koliko je osteopat kvalificiran?

Osteopati su visoko obučeni zdravstveni djelatnici. Potrebno je završiti školu u trajanju od minimalno 5 godina part-time ili 4 godine full-time

Potrebno je da osteopat i pripadajuća škola budu registrirani u jednom svjetski priznatom osteopatskom društvu. Nakon završene škole, potrebno je svake godine ispuniti barem 25 sati profesionalnog usavršavanja.

Da li trebam mišljenje ili preporuku liječnika za osteopatski tretman?

Osteopati su zdravstveni djelatnici koji se bave poremećajem funkcije i prema tome postavljaju vlastitu osteopatsku procjenu baziranu na detaljnoj povijesti bolesti i osteopatskom pregledu. Da bi posjetili osteopata nije vam potrebna preporuka liječnika, no suradnja s liječnicima mogla bi biti od velike koristi kako klijentu, tako i liječniku ili osteopatu. Ukoliko osteopat procjeni da problemi klijenta zahtijevaju liječnički pregled, preporučit će odlazak liječniku. Osteopati se prvenstveno bave poremećajem funkcije, a patologija je domena klasične medicine. Iz tog razloga osteopatija nije konkurentna medicini, nego je u svom djelovanju prvenstveno komplemantarna.

Tko je pogodan za tretman?

Osteopatija je za svakoga; od novorođenčadi do ljudi treće životne dobi, pa čak i za one u odličnoj formi. Godine nisu prepreka za primanje osteopatskog tretmana. Tretman je posebno prilagođen za individualne potrebe klijenta.

Da li na osteopatski tretman može doći osoba koja je imala operaciju (npr. kralježnice)?

Osteopatija je djelotvoran postoperativni tretman, koji zbog svog nježnog, neinvazivnog pristupa potpomaže prirodni proces oporavka i liječenja tijela. Kod nekih osoba koji su imali operaciju kralježnice, mogu se kroz neko vrijeme, ponovno pojaviti isti ili slični simptomi. Osteopatija može spriječiti potrebu za ponovnom operacijom, u stvari, ukoliko se osteopatskom tretmanu osoba podvrgne na vrijeme, često se može spriječiti potreba za operacijom uopće. Bolje spriječiti, nego liječiti.

Zašto je djeci potreban osteopatski tretman?

Zbog eventualnih komplikacija pri porodu ili zbog samog poroda, može se dogoditi da se djetetovo tijelo mora nositi sa disbalansom već od samog početka. Vremenom tijelo počinje graditi kompenzacije, a znakovi i simptomi se mogu javiti odmah nakon rođenja ili mnogo kasnije.   

Stoga se djeci preporuča osteopatski tretman ubrzo nakon rođenja. Razlog tome su mnoge promjene koje se događaju u glavi djeteta tijekom prvih 6 godina života i anatomija se postepeno mijena kako bi se prilagodila rastu i razvoju. Tretmane djece trebali bi provoditi osteopati koji su dodatno educirani za rad s djecom.

Mogu li primati osteopatske tretmane za vrijeme trudnoće?

Razdoblje trudnoće je period kada osteopatski tretmani mogu biti od velike koristi prvenstveno majci ali i djetetu. Osteopatija je siguran tretman tijekom cijelog perioda trudnoće, a vaš osteopat će koristiti samo one tehnike koje će poboljšati vaše opće stanje i zdravlje. Osteopatski tretmani čine period trudnoće puno udobnijim. To otpušta stare tenzije unutar zdjelice i osigurava dobar strukturalni balans zdjelice, što omogućuje lakši prolaz bebe kroz porođajni kanal i smanjuje komplikacije pri porodu.

Zbog čega je osteopatska njega važnija što smo stariji?

Iako su promjene tijekom starenja nepredvidive, možemo ih odgoditi. Osteopatska njega je iznimno važna za osobe treće životne dobi zbog intenzivnih promjena koje se događaju u njihovom tijelu. Kako starimo, zglobovi, ligamenti, mišići i ostala tkiva postaju manje sposobna za podnošenje svakidašnjeg stresa. Kao rezultat toga, bol od degenerativnih promjena i tkivnih ozljeda postaje sve učestalija, a vrijeme oporavka se produljuje. Nježan osteopatski tretman s ukomponiranim vježbama i savjetima, smanjit će bol, mišićne tenzije i povećat će mobilitet.

Da li svaka osoba dobija jednak tretman?

Svaka osteopatska procjena i tretman imaju holistički pristup, koji se bazira na individualnim potrebama svake osobe. Koje ćemo tehnike upotrijebiti ovisi kako o težini problema, tako i o zdravstvenom stanju, starosti i živčanoj napetosti klijenta. U globalu, osteopatske tehnike su vrlo nježne, pogotovo kod tretmana djece ili osoba treće životne dobi.

Koliko mi je tretmana potrebno?

To ovisi o više faktora koji mogu imati utjecaj na vrijeme oporavka, starost, dužina trajanja problema, ozbiljnost problema, dnevni zahtjevi klijenta i opće stanje tijela. Neki klijenti dožive instantno olakšanje, dok drugi otkriju da im je potrebno više vremena. Nakon što vidi kako klijent reagira na tretman, osteopat može procijeniti koliko bi mogao trajati oporavak. Većina pacijenata iskusi poboljšane već nakon samo jednog do dva tretmana, no što ste duže imali problem, duže će trajati oporavak. Predanost klijenta i uredan dolazak na zakazane tretmane, vježbe kod kuće i dijeta (prehrana) ili prilagodbe u načinu života, također će odrediti rezultat tretmana i vaše dugoročne dobiti od osteopatskog pristupa.

Koliki je utjecaj profesije klijenta i njegovog radnog mjesta na probleme zbog kojih dolazi?

Poslovi koji uključuju statične sjedeće pozicije na često neadekvatnim sjedalima, kao što su poslovi za osobnim računalom ili vožnja, razviti će kroz dulji period vremena promijenjenu posturu. Takva postura će činiti tenziju i uzrokovati restrikcije na neka područja kralježnice. Pojavit će se i neravnoteža mišića kroz cijelo tijelo. Česti primjer je skraćenje tetiva.

Simptomi kao što su bolovi u leđima, vratu, ramenima, rukama, zglobovima i šakama pojaviti će se samo zato što se vaše tijelo više ne može prilagođavati pozicijama u kojima se nalazite. Ovi simptomi mogu biti uzrokovani fizičkim naporom, emocionalnim stresom ili bolešću. Ponekad manje naprezanje može prouzrokovati više boli i liječenje može trajati duže od očekivanog. To se događa zbog toga što je vaše tijelo doseglo ograničenja svojih mogućnosti da se nosi s kombiniranim efektima slabe posture ili ozljedama iz prošlosti. Svako novo opterećenje je ‘kap koja je prelila čašu’.

Za ovakve probleme potrebni su redovni dolasci na tretmane i obavezno uvođenje programa vježbi u svakodnevni život. 

Kako osteopatija može pomoći vašem radnom mjestu?

Bolovi u leđima i ponavljajuće ozljede uzrokuju veliki gubitak kvalitete života pojedinca. Pravovremena i prikladna osteopatska preventivna briga bi mogla spasiti mnoge izgubljene dane i doprinijeti kvaliteti života na poslu i za vrijeme odmora.

Pojedina poduzeća su u nekim zemljama prepoznale osteopatiju i imaju velike koristi od zajedničke suradnje. To im je omogućilo stvaranje zdravije radne atmosfere u poduzeću, pojačanje produktivnosti i smanjenje broj bolovanja.

Tko je osteopat?

Zadnjih godina osteopatija postaje sve popularnija i u Hrvatskoj, i sve veći broj osoba je upoznat s osteopatskim tretmanima. Da bi se postalo osteopatom potrebna je osnovna edukacija od nekoliko godina, a da bi u tom poslu bili stručni potrebno je cijeloživotno učenje i stručna nadogradnja. Osobe koje su završile samo dio edukacije, nemaju pravo na naziv osteopat, ali smiju primjenjivati naučene osteopatske principe i tehnike unutar svoje terapeutske prakse. Diplomirani osteopati nose titulu čija je skraćenica D.O. Raspitajte se kod svog terapeuta koliko je osteopatske edukacije završio!

Svi osteopati moraju završili oko 5 godina edukacije. Imaju znanja iz anatomije, fiziologije, neurologije, ortopedije, radiologije, patologije, biomehanike i pedijatrije, što im pruža prijekopotrebne vještine osteopatske procjene i daje medicinsku bazu tretmanu koji pružaju. Nakon završenih osnovnih 5 godina edukacije, neki se osteopati specijaliziraju za određenu granu, npr. pedijatriju i rade uglavnom s djecom. Nadogradnja je vrlo široka,  i klijenti će primjetiti da postoje razlike u radu između pojedinih osteopata, što ovisi o njihovoj specijalizaciji. Osteopati postavljaju osteopatsku dijagnozu, a ukoliko simptomi klijenta nisu za osteopatiju, preporučit će liječnički pregled.

Koja je razlika između osteopata i kiropraktičara i fizioterapeuta?

Osteopati, kiropraktičari i fizioterapeuti tretiraju ista stanja s različitim pristupima i tehnikama. Ako razmišljate da trebate posjetiti fizioterapeuta ili kiropraktičara, što je poznatije u Hrvatskoj, odlazak osteopatu je tada prikladan za vaše stanje. Mnogi moji klijenti posjetili su mnogobrojne terapeute i preferiraju holistički osteopatski pristup. Ono što je najvažnije je da je osoba stručno educirana i da poštuje etički kodeks svoje škole.

Koja je razlika između osteopata i kiropraktičara?

Osteopatiju je 1874. godine osnovao Andrew Taylor Still, američki doktor medicine. Jedan od studenata Dr. Stilla je bio Daniel David Palmer koji je osnovao kiropraktiku 1895. godine. Povezanost između Dr. Stilla i Palmera se obično ne spominje u povijesti kiropraktike. Unatoč tim ranim poveznicama osteopatija i kiropraktika su danas poprilično različite.

Filozofija koju osteopatija i kiropraktika dijele je važnost integriteta kralježnice u osiguranju dobrog zdravlja.

Kiropraktičari se fokusiraju na tehnikama manipulacije kralježnice. S druge strane, osteopati primarno ne manipuliraju zglob na način kao kiropraktičari i koriste druge strukturalne tehnike, tehnike mekog tkiva i kranijalnu osteopatiju, kako bi izbjegli moguće kontraindikacije.

Osteopatski tretmani traju duže, uglavnom do 60 minuta i zahtijevaju rjeđi dolazak na tretmane, jednom ili dva puta tjedno.

Ovo je mišljenje osteopata i kliničko iskustvo pacijenata, no, kiropraktičar može imati lagano drukčiji pogled i razmišljanje.

Koja je razlika između osteopatije i kraniosakralne terapije?

Škola osteopatije je duži proces i zahtjeva šire medicinsko znanje. Kranijalna terapija je dio osteopatije i svaki osteopat je i kranijalni terapeut, no može se učiti i zasebno. Kada se uči zasebno obično se naziva kraniosakralna terapija i predstavlja odličan terapeutski sustav, no nikako se ne može usporediti sa kranijalnom osteopatijom koja je dio temeljnog osteopatskog školovanja i predstavlja slojevitiji i precizniji sustav.

Osteopatija je manualna terapija koja ne sagledava samo simptome, već traži uzrok problema. Pomno promatrajući važnost bilo kakve promjene u strukturi ili funkciji zglobova, mišića, ligamenta, kostiju ili povezujućih tkiva, osteopat je u mogućnosti interpretirati cijele obrasce funkcionalnih disfunkcija. Osteopatski tretman može obnoviti normalne kretnje u područjima koja su postala disfunkcionalna, omogućujući tkivima da sama sebe obnove prirodnim putem, pa je odlična podrška zdravlju.